doktor&hesapci

TGRT-FM de Cuma günleri saat 20.00 civarlarında yayına giren programın paralelinde fikir alışverişi için yapılmış bir blog dur. Yorumlarınızı bırakmakta nazlanmayın.

Monday, November 24, 2008

Osmanlı Cumhuriyeti

Passepartout yap, derinlik veriyormuş havası olsun, piyasaya pompala…
Bir Kürt arkadaşın dediği gibi “fikir haye akıl tünne”. Olmamış Gani Müjde. Her zaman ki gibi. Yok efendim, yanlış anlaşılmasın filmde Osmanlı’ya hakaret var vs cihetinden bahsetmiyorum. Bu Sentimentallerin işi benim değil. Ben kurgu saplantısına ayar oldum. Hani Osmanlı olsaydı ne olurdu fikrini bu kadar berbat edebilirsin. Film sonunda şöyle dedirttirmeye getiriyor “Allahımıza bin şükür bugünkü durumumuz en iyisiymiş, iyi ki Osmanlı yıkılmış da cumhuriyet kurulmuş”

Şimdi ben daha marjinal senaryolar da yazarım ancak, hadi diyelim Gani Müjde’nin senaryosundan ilerleyelim. Diyelim ki 1920’de Amerikan Mandası kabul edildi.
Saltanat ve hilafet de yerinde kaldı. Bir defa bugünkünden daha büyük bir yüzölçümü elimizde olurdu. Dikkat edin! Amasya Genelgesi tarihindeki sınırlara! Bu ilk taktik senaryo hatası. Yaklaşık olarak Gayri safi 4 trilyon dolar civarında olurdu. Nedeni de sanayinin 1950 de bugün bizim ulaştığımız seviyenin on misline ulaşmış olacağı ve tüm yer altı ve yerüstü kaynaklarının deli gibi kullanılacağı bir durum olacaktı. Asgari ücret 1500 dolar civarında olurdu. Alamancı diye bir şey olmazdı zaten.

Osmanlı Devleti en kötü ihtimalle İngilizlerin Avustralyası (vay be) gibi bir şey olurdu, yani gizli bir el yönetimde etkili olurdu,yoksa filmdeki gibi dört yıldız bir johnny “neapiyuuorrsın” gibi saçmalayıp padişaha el kaldırmaya yeltenmez. Öyle padişah da göstermelik kalmazdı, bugün İngiltere krallığı göstermelik gibi duruyor ama öyle mi?
Elli çeşit dine inanan bir toplum olurdu da bir yaygara bile çıkmazdı çünkü Hilafet bu ortamı sağlayan bir makamdı. Gecekondu diye bir şey olmazdı, ne güzel kanada tipi ahşap bahçeli evimizin önüne sıteyşın vagon ahşap kapılı Fordumuzla yanaşıp, bahçemizde zenci bir ahbabımızla barbekü yapıp biraları yuvarlardık. Türk Sineması da bugünkü gibi böyle saçmalamaz hiç değilse iki üç filmde Al Pacino oynardı.

Yok efendim Amerikalılar gelseydi kıtır kıtır doğrardı herkesi diyen iki üç röpteşembırlıya aldanmayın, Amerikalılar gelmediği haliyle 15 milyon insan öldü yahu! Amerika kesse kesse ne kadar keserdi?

Neyse, koca filmi hiç etmişler ya ona üzüldüm. Bu konu çok su kaldırır

efe

2 Comments:

At 5:27 PM, Blogger ALİ AKKUŞ said...

ŞARLATANLIK


Ucuz televizyon dizilerinin senaristi Gani, Atatürk ne mühim bir şahsiyetmiş hepimize gösterdi! Yine aynı yolla aynı mantıkla. Şu ülkede sinema denilen olay şarlatanlığın ötesine geçmedi ki, bizde yorum yapalım.



Apış arasında ki sorunlarını perdede halletmeye alışmış bir yönetmen-yapımcı güruhu ve oyuncuyum diye şarlatanlığın her rengine bürünen kadınlı erkekli zevat.


Ya bunlar hiç mi Amerikan filmi seyretmezler, İran sineması, Rus sineması, hiç mi ilgilerini çekmez.


Kalite adına akıllarında kalan sadece bol renkli dekorlar mıdır.? Yazık. Mükemmel olabilecek bir fikri el birliği ile berbat etmişler.


Atatürk olmasaymış!!! Fikrini sevsinler, aynı uslupla Atatürk yaşasaydıyı yapabilirmisin Gani ?


Resmi ağızlara yaranmak ve onlardan nemalanmak kaygısıyla yapılmış her şey müthiş derecede midemi bulandırıyor. Hele bu şeye sanat deniliyorsa. MAZHAR

 
At 7:44 AM, Anonymous Anonymous said...

Efe abim de Mazhar abimde çok güzel yazmışlar. Daha filmi izleme fırsatım olmadı. Aslında o fırsatı yakalayabilmek adına bir çabam da olmadı. Denk gelirse belki... Biraz sentimentallik olacak ama gerçekten Osmanlıya hakaret içerdiğini bazı çevrelerden duydum ve bir Osmanlı hayranı olarak bu ülkede, bu tür film yapılması beni gerçekten çok üzdü. Ayrıca Efe abimin yazmış olduğu verilere her ne kadar kesinlik arz etmese de sonsuz katılıyorum.

İngilizlerin Avustralyası - Amerikalıların Osmanlısı

Bunun yanında her iki film içinde geçerli bir düşüncem var..(Mustafa ve Osmanlı Cumhuriyeti)Nedir hocam bu ilahlaştırma çabası?

Ahmet Altan'ın Mustafa filmiyle alaklı yazısını bulup okumunuz şiddetle tavsiye ederim...

 

Post a Comment

<< Home

Mesothelioma Asbestos, Mesothelioma Cancer, Malignant Mesothelioma, Mesothelioma Attorney.
Mesothelioma